Az első menstruáció

Fiatal baratnők
Fiatal baratnők

Milyen érzés lesz az első menstruációm? Honnan tudom, hogy közeledik? Kell-e félnem tőle? Itt megtalálod a választ minden olyan menstruációs kérdésedre, amit mindig is tudni akartál.

Végre itt a nagy nap!

Nehéz leírni, milyen érzés az első menstruáció.. Furcsa és új, de büszke is lehetsz rá, mert most már nő vagy! Az első menstruáció alkalmával, ezer dolgot érezhetsz és gondolhatsz egyszerre. Semmi baj, elvégre ez egy nagyon különleges nap minden nő számára! Talán azt kérdezed magadtól, hogy "Hogyan fogom ezt megszokni?". Ne aggódj, könnyebb, mint gondolnád. Hamarosan alig fogod észrevenni, és nem fog meggátolni abban, hogy teljes mértékben élvezd az életet!

Mikor számíthatok az első menstruációmra?

Nincs "megfelelő életkor" az első menstruációra. A legtöbb lánynak tizenkét és tizenhárom éves kora között jön meg először a menstruációja, ami viszonylag késői pubertáskor. Vannak azonban, akiknél ez korábban történik, és tízéves korukban, vagy később, tizenöt éves korukban jön meg először a menstruációjuk. Bármelyik lehetőség teljesen normális! Az, hogy mikor kerülsz sorra, attól függ, hogy a nemi szerveid mikor fejlődnek ki eléggé, és a szervezeted mikor termel elég nemi hormont. Amikor készen áll, körülbelül négyhetente egy petesejt érik a petefészkekben. Klikkelj a mentruációsciklusra, ha többet szeretnél megtudni!

Vannak-e jelei az első menstruáció kezdetének?

Elég jól meg lehet állapítani, ha hamarosan megjön az első menstruációd - csak ismerned kell a jeleket. Átlagosan körülbelül egy évbe telik, mire a menstruáció beindul. A legtöbb lánynak van egy növekedési ugrása, a mellei megnőnek, a dereka és a csípője pedig formálódik - az alakja nőiesebbé válik..

Ha aggódsz amiatt, hogy az első menstruációd váratlanul, alkalmatlan időpontban jön, segíthet, ha az első menstruáció előtt minden nap tisztasági betétet (például Carefree betétet) viselsz, hogy magabiztosabbnak érezd magad.

Az első menstruáció kezdetén egyes lányok először világos barnás folyást észlelnek a bugyijukban, míg mások csak néhány csepp vért. Van akinél azonnal erős a vérzés. Ne aggódj, minden normális! Itt megtudhatod, hogy a betétek vagy a tamponok megfelelőek-e számodra

Tudtad, hogy ...

"... a lányok gyakran kényelmetlenül érzik magukat vagy érzelmileg feltöltődnek a menstruációjuk alatt vagy akár néhány nappal előtte? Egyesek húzódást éreznek a hasban, hátfájást vagy hangulatingadozást - egyesek jobban, mások kevésbé. Ne aggódj, el fog múlni! Néhányan szerencsések, és elkerülik őket ezek a mellékhatások! Ha téged mégis korlátoznak, van néhány tippünk, hogyan szabaduléj meg ezektől a tünetektől! Tudj meg többet a Menstruációs fájdalom menüpont alatt!

o.b.<sup>®</sup> termékkereső

Melyik o.b.® tampon illik hozzád? Válaszolj
négy rövid kérdésre.

Gyakran ismételt kérdések

Tudj meg többet a menstruációról, a
pubertáskorról és a tamponokról.