Ciklusingadozás és menstruációközi vérzés

Frau hat Schmerzen durch Menstruationskrämpfe
Frau hat Schmerzen durch Menstruationskrämpfe

Így változik a menstruáció

Természetes, hogy a menstruációs vérzésed a hormonszinted ingadozásával változik. Valójában számos tényező befolyásolja, hogy mennyire enyhe vagy erős épp a menstruációd. A ciklus során is lehetnek szabálytalanságok, ami például a menstruáció közötti vérzésben vagy a különösen erős vérzésben nyilvánulhat meg. Tudd meg, hogy pontosan mi befolyásolhatja a menstruációd erősségét, és melyik o.b.® tampon felel meg legjobban a változó igényeidnek.

A menstruáció ingadozásai

Teljesen normális, hogy a menstruációs vérzés változik a menstruáció során. Sok nőnél a menstruáció első napjaiban erősebb vérzés jelentkezik, a menstruáció vége felé pedig kevesebb. A menstruációs ciklus hossza is változhat. Ezért kínálunk különböző méretű és nedvszívó képességű tamponokat, amelyek a menstruációs időszak alatt változó igényeidhez igazodnak.

Menstruációközi vérzés

A "normális" menstruációs vérzés mellett előfordulhat "menstruáció közötti vérzés" is. Néha ezek gyenge vérzések. De előfordulhat erősebb további vérzés is.

A menstruációk közötti vérzés leggyakrabban ártalmatlan. Ezeket okozhatja például a stressz vagy a szigorú diéta, vagy egyszerűen az ovuláció idején fellépő úgynevezett ovulációs vérzés.

Fiatal lányoknál akkor is előfordulhatnak, amikor a ciklus még nem rendeződött teljesen az első menstruáció után. A menopauza idején, az utolsó menstruáció előtt is előfordulhatnak. Az időszakos vérzés azonban súlyos betegségek jele is lehet. Ha tehát gyakoriak a vérzéses epizódok, fordulj nőgyógyászodhoz.

A menstruáció közti vérzés gyakran nem túl erős, egy két csepp. A friss érzés és a fehérnemű védelme érdekében a tisztasági betétek jó megoldást jelenthetnek a könnyebb időszakokra.

Erős menstruáció

Az erős vérzést gyakran különösen hosszú menstruáció kíséri. Ezt orvosilag menorrhagiának nevezik. Ha a menstruáció erős, de normális hosszúságú, ezt nevezzük hipermenorrhoiának. Menorrhagiáról akkor beszélünk, ha a nő a menstruáció alatt a normális 40-60 ml helyett több mint 80 milliliter vért veszít, vagy ha a menstruációja hét napnál tovább tart.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a menorrhagia világszerte a nők mintegy 20 százalékát érinti. A menstruáció alatti erős vérveszteség nagyon kellemetlen lehet, és negatívan befolyásolhatja a mindennapi életet: A nagy vérveszteség miatt sok nő fáradtságtól, keringési problémáktól, vérszegénységtől és vashiánytól (vashiányos vérszegénység) szenved.

A menstruáció alatti erős vérzésnek különböző okai lehetnek. Mindenképp beszélj nőgyógyászoddal ha hasonlóan erős és elhúzódó menstruációt tapasztalsz.

Nagyon erős vérzés esetén a legnagyobb nedvszívó képességű tamponok, mint például az o.b.® Original Super Plus, o.b.® ProComfort Super Plus vagy az o.b.® ExtraProtect a legal kalmasabbak a védelemre.

Menstruáció fogamzásgátló tabletta szedése vagy spirál használata esetén

A menstruációs ciklus intenzitása is változhat a különböző fogamzásgátló módszerekkel. Például azoknak, akik hormonális tablettát szednek, általában gyengébb a vérzésük. A fogamzásgátló tabletta befolyásolja a petesejtek normális fejlődését és érését, és megakadályozza a peteérést. Ezáltal a méhnyálkahártya is kevésbé vastag, és a menstruációs vérzés sokkal gyengébb.

Gyengébb vérzés esetén általában a könnyen felhelyezhető és eltávolítható tampont részesítik előnyben. Az o.b.® ProComfort® tamponok egyedülálló SilkTouch® felületüknek köszönhetően még a gyengébb napokon is könnyű és kényelmes használatot garantálnak.

Még más fogamzásgátló módszerek, például spirál esetén is változhat a menstruáció, és előfordulhatnak ciklusingadozások. Például a réz spirált viselő nőknek gyakran hosszabb és erősebb a menstruációjuk - a ciklusuk nem olyan rendszeres. A hormonális spirál esetében ennek az ellenkezője igaz. A menstruáció általában gyengébb, vagy akár teljesen el is maradhat.

Szülés után és a menopauza alatt

A menstruációd erőssége is változik életed minden egyes új fejezetével. Amikor a szülés után újra beindul a menstruáció, sok nő azt tapasztalja, hogy a vérzés erősebb és hosszabb ideig tart, vagy hogy a megszokott tampon már nem illeszkedik megfelelően. A menopauza idején a vérzés is erősebb lehet.

Az o.b.® ExtraProtect extra védelmet nyújt. Az egyedülállóan rugalmas SilkTouch® védőszárnyak finoman kibontakoznak, hogy segítsenek felfogni azt a folyadékot is, amelyet a hagyományos tamponok nem képesek. Ezenkívül az o.b.® ExtraProtect a SilkTouch® védőszárnyakkal finoman alkalmazkodik a hüvely egyedi formájához és biztosan nem mozdul el.

Továbbá: az o.b.® ExtraProtect tamponok éjszakai használatra is alkalmasak. Éjszaka általában ugyanolyan nedvszívó képességre számíthatsz, mint nappal. Csak cseréld ki a tampont lefekvés előtt, és reggel, miután felébredtél.

o.b.<sup>®</sup> termékkereső

Melyik o.b.® tampon illik hozzád? Válaszolj
négy rövid kérdésre.

Gyakran ismételt kérdések

Tudj meg többet a menstruációról, a
pubertáskorról és a tamponokról.