Menstruáció szülés után

Anyuka átkarolja a gyermeket
Anyuka átkarolja a gyermeket

Hogyan változik a ciklus a terhesség után

Most született gyermeked? Gratulálunk! Ez azt is jelenti, hogy most ismerkedsz a testedben bekövetkező változásokkal. Mivel a hormonháztartásodnak először vissza kell térnie a normális kerékvágásba, a következő hónapokban számíthatsz a menstruációd változásaira. Itt megtudhatod, hogyan változik a menstruációd ez idő alatt.

Változások a terhesség után

A terhességed után biztosan észreveszel majd néhány változást a testedben! Az elkövetkező napokban és hetekben a tested változhat de szépen lassan rendeződik, és a hormonális egyensúlyod helyreáll, míg végül néhány hét vagy hónap múlva újra beindul a menstruációd. A legfontosabb változások a szülést követő első hat hétben zajlanak, míg a többi testi változás fokozatosan, több hónap alatt következik be, amíg a tested vissza nem tér a normális állapotba.

Lochia szülés után

A nemi szerved területe közvetlenül a szülés után különösen érzékeny lehet. Minden fiatal anya vérzik a szülés után, amikor a szervezete leveti a méhnyálkahártyát. Ezt a vérzést lochiának nevezik. A szülés utáni első napokban ajánlott nedvszívó egészségügyi betétet használni.

Amikor a menstruáció enyhébbé válik, a tisztasági betétek megfelelő védelmet nyújthatnak. Előfordulhat, hogy a menstruációs ciklusod során változik a vérzésed, például a peteérés idején erősebb lesz. Ez teljesen normális! A Carefree® tisztasági betétek segítenek, hogy tisztának, száraznak és frissnek érezd magad. Ha azonban erős vérzést, kellemetlen szagot, színváltozást, viszketést vagy égő érzést észlelsz, keresd fel nőgyógyászod.

Az első menstruáció a szülés után - használhatok tampont?

Amikor a menstruációd újra beindul, általában újra nyugodtan használhatsz tampont. Az, hogy mikor kezdődik újra az első vérzés, nagyban függ attól, hogy szoptatsz-e és milyen gyakran. Egyes nőknél a menstruáció akkor indul újra, amikor kevesebbet szoptatnak, míg másoknál csak akkor tér vissza, amikor a szoptatási fázis teljesen befejeződik, és abbahagyják a szoptatást. Ha nem szoptatsz, a menstruációd körülbelül hat-nyolc héttel a szülés után kezdődik újra.

Erősebb vérzés szülés után

Az is előfordulhat, hogy a menstruációs vérzésed erősebb és hosszabb ideig tart. Az is lehet, hogy a hüvelyed kissé megváltozott, és ki kell találnod, hogyan tudod a legjobban felhelyezni a tampont. Az is lehet, hogy a hüvelyed kissé megváltozott, és a megszokott tamponod már nem "érzi jól magát".

Ez egy jó alkalom arra, hogy kipróbáld az o.b.® ExtraProtect tamponokat, amelyek megfelelő védelmet nyújthatnak ezeknek az új igényeknek. Gyengéd, rugalmas SilkTouch® védőszárnyai alkalmazkodnak hüvely egyedi alakjához, és segítenek felfogni azt a folyadékot is, amely a hagyományos tamponoknál kiszivároghat. Az ExtraProtect tampont természetesen éjszaka is használhatod. Az ExtraProtect tampon akár 100%-os szivárgás elleni védelmet nyújt.

További tippeket és széleskörű információkat a szülés utáni nőiességről a GYIK-ben találsz.

o.b.<sup>®</sup> termékkereső

Melyik o.b.® tampon illik hozzád? Válaszolj
négy rövid kérdésre.

Gyakran ismételt kérdések

Tudj meg többet a menstruációról, a
pubertáskorról és a tamponokról.