Mi van, ha nem akar beszélni róla?

Szeretnél fontos tanácsokat adni a lányodnak a felnőtté válással kapcsolatban, de ő makacs vagy okostojásként viselkedik? Ismerősen hangzik? Ez teljesen normális - sőt egészséges - és a fejlődési folyamat része! Ne feledd, hogy a lányod már nem gyermek, hanem lányból fiatal nővé fejlődik, és felelősséget vállal önmagáért. A pubertás nem könnyű időszak, de ha nyitott vagy, és biztonságot adsz neki, akkor még erősebb lehet a kötelék közted és a lányod között.

A pubertáskori hormonhullám okozta hangulatingadozás mellett a kutatások azt is kimutatták, hogy a fejlődő agy lassabban képes elnyomni a szorongás érzését. Ennek eredményeképpen a tinédzserek gyakran depressziósnak és rosszkedvűnek tűnnek. Ne vedd magadra! Csak beszélgess a lányoddal a szokásos módon, és hagyd, hogy a menstruációjáról szóló beszélgetések a mindennapi életébe csússzanak. Ha te mint szülő nyugodt és magabiztos vagy, a lányod is hamarosan ugyanígy fog érezni!

Hogyan építsük be a szex témáját a beszélgetésekbe?

Egy lány első menstruációja fontos esemény a fejlődésében, és egyúttal egy olyan időszakban történik, amikor tudatára ébred a saját és a körülötte lévő emberek szexualitásának. Talán még az első barátja is megjelenik a színen ...

A menstruációról szóló beszélgetés természetesen átcsaphat a szexről szóló beszélgetésbe. A jeget már megtörted, ezért nyugodtan lépj egy lépéssel tovább! Ne feledd, hogy lányod az első peteéréstől kezdve teherbe eshet. Ezért fontos, hogy beszélj vele a menstruáció és a termékenység kapcsolatáról. Világosítsd fel őt a különböző fogamzásgátló módszerekről! Nőgyógyászhoz vagy háziorvosodhoz is fordulhatsz, ha további kérdései vannak, vagy tanácsot szeretne kérni a testi fejlődésével, a fogamzásgátlással és a szexuális úton terjedő betegségek elleni védekezéssel kapcsolatban. Ez a tökéletes alkalom arra, hogy megtanítsd neki a biztonságos szex fogalmát.

A fehér folyás az első menstruáció közeledtének jele

A legtöbb lánynál az első menstruáció előtt egy-két évvel a bugyiban tiszta, fehéres színű hüvelyi folyás jelentkezik. Ez a természetes hüvelyi váladék azt mutatja, hogy a nemi szervek elkezdtek működni.

A fehér folyás megjelenése jó alkalom arra, hogy lányod felvilágosíthatod a menstruáció alatti személyes higiéniáról. Miért nem mutatod be neki az egészségügyi betéteket? Ezek felszívják a váladékot, és segítenek, hogy frissnek érezze magát. Megmutathatod neki, milyen egyszerű a használatuk - csak húzd le a védőfóliát, és nyomd rá erősen a bugyira. Magyarázd el neki, hogy a hüvelyi folyás a pubertás normális jele. Ez enyhíti az aggodalmait, és segít neki biztonságban érezni magát.

A serdülőkorban sok lány aggódik, hogy az első menstruációjuk nagyon kellemetlen időpontban fog bekövetkezni. Lányod minden nap gond nélkül használhat tisztasági betétet, akár az első menstruációját megelőzően, akár addig, amíg a tamponhoz hozzászokik. A legjobb, amit tehetsz, ha megmutatod neki a Carefree® tisztasági betéteket! Imádni fogja a könnyű használatt és a friss illatát.

Tampon vagy egészségügyi betét? Felkészülés a nagy napra

Mutasd meg a lányodnak a rendelkezésre álló védekezési lehetőségeket – tamponokat és betéteket - már korán, és hagyd, hogy ő maga döntse el, mi az, ami számára a legkényelmesebb. Ez segít neki abban, hogy pozitívan viszonyuljon a testében bekövetkező változásokhoz, és természetes női önbizalma legyen.

Sok lány azért részesíti előnyben a tampont, mert diszkrét, higiénikus és nagyobb mozgásszabadságot biztosít, például kedvenc sportjaikhoz. Ezenkívül a tamponok meggátolják a kellemetlen szagokat, mivel a betétekkel ellentétben összegyűjtik a testben lévő vért, és megakadályozzák a levegővel való kémiai reakciókat. Megnyugtathatod a lányod, hogy már az első alkalommal használhat tampont. Megértjük, ha aggódsz emiatt, ha a lányod még nagyon fiatal, de tényleg nem kell aggódnod.Az o.b.® ProComfort Minit kifejezetten fiatal lányok számára tervezték, és nagyon valószínűtlen, hogy a szűzhártyája elszakad. Az első menstruációt megelőző hormonális változások hatására a szűzhártya puha, hajlékony bőrredővé alakul. Egy kis méretű tampon (mini vagy normál) ezért általában gond nélkül használható.

A menstruációs ciklus kezdetben gyakran szabálytalan

A menstruációs ciklus az első években gyakran szabálytalan. Általában időbe telik, amíg megtalálja a ritmusát, és néhány év elteltével a legtöbb lánynak rendszeres ciklusa van. Lányod számára hasznos lehet egy menstruációs naptár használata, hogy kezdettől fogva nyomon követhesse a menstruációját.

Orvoshoz kellene fordulni?

Nem kell orvoshoz fordulni csak azért, mert a menstruáció elkezdődött. Fontos azonban, hogy lányod megkapja a szükséges védőoltásokat ebben az időszakban. A HPV (humán papillomavírus) elleni védőoltás tizenkét és tizenhét éves kor közötti lányoknak ajánlott. Segít megvédeni a méhnyakrák ellen, és az első szexuális együttlét előtt kell beadni. Erről és más védőoltásokról további információért fordulj orvosodhoz.

Szívesen segítünk

A termékismertetőnkben áttekintést találsz az összes elérhető tamponváltozatról. A legjobb, ha az egyes termékeket és azok alkalmazási területeit a lányoddal együtt nézed át, hogy minden helyzetre jól felkészültnek érezze magát, és szabadon ismerkedhessen a menstruáció témájával.

o.b.<sup>®</sup> termékkereső

Melyik o.b.® tampon illik hozzád? Válaszolj
négy rövid kérdésre.

Gyakran ismételt kérdések

Tudj meg többet a menstruációról, a
pubertáskorról és a tamponokról.