Tampon vagy egészségügyi betét?

Frau blickt lächelnd in den Himmel
Frau blickt lächelnd in den Himmel

A nők számára menstruációjuk idején higiéniai termékek széles választéka áll rendelkezésre. Ezért sokan nem tudják, hogy melyik női higiéniai terméket használják. A tamponok a legelterjedtebb menstruációs cikkek, mert kis helyen is elférnek, biztonságos védelmet nyújtanak és könnyen használhatók. Tudj meg többet a tamponokról és más menstruációs higiéniai cikkekről itt, és találd meg a számodra leginkább megfelelőt.

Tamponok - védelem belülről

A tampont a test belsejében viselik. A tampont a hüvelybe helyezik fel, és a vér így közvetlenül a méhnyak alatt gyűlik össze. A kihuzószálon kívül semmi sem látható a tamponból. Az intim terület így száraz és tiszta marad, és nem keletkezik kellemetlen szag sem. A tamponok különböző nedvszívó képességben kaphatók, így minden igényre megbízható védelmet nyújtanak. A Mini nedvszívó képességű tamponok a legmegfelelőbbek kezdőknek, valamint könnyű és közepes napokon. Helyesen használva nem érzed a tampont, és szabadon mozoghatsz.

A tamponok használata nem okoz semmilyen korlátozást, akár otthon, akár útközben - a mindennapi életet a megszokott módon élvezheted, sőt, tamponnal sportolhatsz és úszhatsz is. A tampon az éjszaka folyamán is megbízható védelmet nyújt. Ha a tampont helyesen helyezték fel, nem érezhető és nem csúszkál. A tamponok használatával kapcsolatos további információkért kattints: "A tamponok helyes felhelyezése" menüpontra.

Egészségügyi betétek

Az egészségügyi betétek olyan betétek, amelyeket a testen kívül viselnek a fehérneműben, amihez egy ragasztócsíkkal rögzítik. Az egészségügyi betétek különböző nedvszívó képességben, méretben és formában (pl. szárnyas) kaphatók, így a menstruáció minden szintjére megfelelő megoldást kínálnak. Az egészségügyi betétek a folyadékot a testen kívül fogják fel. Ennek következtében, ha az egészségügyi betétet szabálytalanul cserélik, a menstruációs vér az oxigénnel és az izzadsággal együtt kellemetlen szagot okozhat a intim területen. Az egészségügyi betétet ezért a menstruáció erősségétől függően rendszeresen cserélni kell.

Egyes egészségügyi betétek hólyaggyengeség esetén is használhatók, ezek a betétek különösen nedvszívóak. Az egészségügyi betéteket egyébként nem szabad összekeverni a tisztasági betétekkel. Ezeket nem a menstruációs vér felszívására használják, hanem a fehérnemű védelmére szolgálnak. Diszkréten felszívják az izzadságot és a hüvelyi folyadékot. Ilyenek például a Carefree® tisztasági betétek.

A megfelelő termék kiválasztásához és helyes használatához további tippeket találsz a GYIK rovatunkban.

Menstruációs kelyhek és menstruációs fehérneműk

A tamponok és betétek helyett léteznek más alternatívák is, például menstruációs kelyhek vagy menstruációs fehérneműk.

A menstruációs kelyheket a tamponokhoz hasonlóan a hüvelybe helyezik, és közvetlenül a méhnyak alatt gyűjtik össze a vért. Azonban itt is ügyelni kell arra, hogy a csészét ne viseld 8 óránál tovább. Ezenkívül minden használat után megfelelően meg kell tisztítani, és legalább minden menstruáció után forrázással sterilizálni kell. A menstruációs kehely felhelyezéséhez azonban szükség van egy kis gyakorlatra és testérzetre. Ez egy kicsit megterhelő lehet, különösen az elején. Nem szabad félned attól, hogy szembesülj a saját véreddel. Ha a menstruációs kehely nem megfelelően helyezkedik el, akkor szivárogni fog, és fennáll a veszélye, hogy a vér kiszivárog.

A menstruációs fehérnemű felszívja a menstruációs vért a testen kívül, hasonlóan az egészségügyi betéthez. Itt meg kell jegyezni, hogy az erős vérzés meghaladhatja a menstruációs fehérnemű nedvszívó képességét, és gyakrabban kell cserélni, mint például egy tampont. Az izzadságból és az oxigénből származó szagképződés is lehetséges, ezért a menstruációs alsónemű inkább enyhébb napokra alkalmas.

o.b.<sup>®</sup> termékkereső

Melyik o.b.® tampon illik hozzád? Válaszolj
négy rövid kérdésre.

Gyakran ismételt kérdések

Tudj meg többet a menstruációról, a
pubertáskorról és a tamponokról.