Minden normális! Nem kell szégyenkezned semmi miatt.

Mellek és csípő, szeméremszőrzet és pattanások ... Teljesen világos, hogy a testedben bekövetkező sok változás bizonytalanságérzetet kelthet benned, de ne feledd: ezt mindenki megtapasztalja. Még a fiúk is a maguk módján. Az a testi fejlődés, amit most veszel észre magadon, teljesen normális. Kilencéves kor körül kezdődik, és a következő tíz évig is eltarthat. A változások a felnőtté válás természetes folyamatának részei, és a pubertás során eléred a nemi érettséget, és egyáltalán nincs okod arra, hogy zavarba jöjj emiatt!

Térjünk a tárgyra!

Milyen változásokat vettél észre? Kezd szőrösödni a szeméremtest, a hónalj környékén, valamint a lábadon? Fejlődnek a melleid? Néha fehér folyás jelenik meg a bugyidban? Ezek közül egyiknek sem kellene aggasztania: Ez mind a pubertás része. De nem csak külső változások vannak. A tested például a nemi szerveidet is felkészíti az első menstruációra.

Kattints végig a képeken, és nézd meg, hogyan fejlődik a női test a pubertás alatt!

Minden lány más és más

Egyszerűen te Te vagy - és a pubertáskorban minden lány máskor megy végig ezeken a folyamatokon. Egyeseknél már nyolcéves korukban megváltozik a teste, másoknál csak a tizenkettedik születésnapjuk után. Ezért lehetséges, hogy bizonyos fejlemények előbb vagy utóbb bekövetkeznek a barátaidnál. Ne aggódj emiatt. Minden lány más, de biztosan sokban hasonlítanak rád.

Az alábbi képen láthatod, mi történik a lányoknál a pubertáskorban. Láthatod, hogy viszonylag későn jön meg az első menstruációd a pubertás során. Előtte általában elkezd nőni a szeméremszőrzeted és a melleid, fehér folyásod lehet, és növekedési ugrást élsz át. Mire körülbelül 17 éves leszel, a tested teljesen kifejlődik. És teljesen normális, hogy minden lánynak kialakul a saját nőies formája - hiszen te vagy Te!

Az igazság a mellméretről

Minden lány más, és ez jó dolog! A mellek mérete és alakja nincs hatással arra, hogy mennyire jól működnek. Az, hogy egy nő mellei nagyok vagy kicsik, nem feltétlenül befolyásolja, hogy mennyire jól fog tudni tejet termelni a csecsemő szoptatásához.

Néha előfordulhat a pubertáskorban, hogy a mellfejlődés során az egyik mell kicsit gyorsabban nő, mint a másik. Ne essünk pánikba, ez a legtöbb lánynál magától rendeződik, bár nem ritka, hogy a két mell kissé eltérő méretű, de általában emiatt sem kell aggódni.

A női test

A képeken látható, hogyan fejlődik a női test a pubertáskor során. A női nemi szervekről is többet megtudhatsz, kattintsd végig a képeket.

lány

Lányok

Oké, vegyél egy mély lélegzetet ... és kezdjük! A vaginád az első nemi szerved, ami megváltozik. A külső szeméremajkak lassan nőnek, és eltakarják a belsőket. Megjelenik az első szeméremszőrzeted. Lehet, hogy először veszed észre afehér folyást. Ez teljesen normális, és azt mutatja, hogy a szervezeted egészséges.

tinilány

Tinédzserek

A szeméremszőrzet jó jele annak, hogy a melleid is fejlődésnek indulnak. A medencéd egy kicsit szélesebb lesz, de a vállaid keskenyek maradnak - a tested nőiesebb formát vesz fel ... Ha még nem történt meg, hamarosan megjön az első menstruációd.A legtöbb lánynak tizenkét éves kora körül jön meg az első menstruációja. Némelyiküknek kicsit korábban, másoknak kicsit később. Mivel minden test más-más sebességgel fejlődik, pontos időpontot nem lehet megadni.

nő

Nők

A testi fejlődés 17 éves kor körül fejeződik be. Elérted végleges magasságod, melleid teljesen kifejlődtek. A szőrzeted a szeméremtesten és a hónaljadban már teljesen kifejlődött. A menstruációs ciklusod már rendszeres. Gratulálunk, szép munka!

szűzhártya

Szűzhártya

A hüvely belsejét körülvevő puha, hajlékony bőrredő természetes nyílással. Sok lány szűzhártyája már jóval a szüzesség elvesztése előtt megreped. Ne aggódj, a szűzhártya elég rugalmas, és nem tud elszakadni, ha tampont felyezel fel.

vagina

Hüvely

Ez egy nyújtható, izmokból álló cső. Elöl a nyílásnál keskeny, de belül sokkal szélesebb.

méhnyak

Méhnyak

Egy merevebb szövetből álló "nyak" nyílással, amely összeköti a méhet és a hüvelyt.

méh

Méh

Vastag izomfalakkal és egy kis üreggel rendelkezik belül, amelynek falait nyálkahártya borítja.

petevezeték

Petevezeték

Apró csillók segítségével vezetik az érett petesejtet a petefészekből a méh felé..

petefészkek

Petevezetékek

Apró csillók segítségével vezetik az érett petesejtet a petefészekből a méh felé.

petefészek

Méh

Vastag izomfalakkal és egy kis üreggel rendelkezik belül, amelynek falait nyálkahártya borítja.

petevezetékek

Méhnyálkahártya

Ebben fészkel be a megtermékenyített petesejt. Ha a petesejt nem termékenyül meg, a nyálkahártya a menstruáció során levedlik.

méh

Méh

Vastag izomfalakkal és egy kis üreggel rendelkezik belül, amelynek falait nyálkahártya borítja.

méhnyálkahártya

Hüvely

A hüvely kapcsolatot teremt a méhből a külvilággal. A hüvely külső nyílása a húgycső és a végbélnyílás között helyezkedik el.

méhnyak

A medencefenék izmai

Biztosítják, hogy minden a helyén maradjon. Speciális gyakorlatokkal edzheted őket.

hüvely

Klitorisz

A csikló a húgycső előtt, a kisajkak között helyezkedik el. A sok idegvégződés miatt nagyon érzékeny, és a szexuális izgalom egyik legfontosabb pontja.

medencefenék izmok

Kisajkak

A hüvely nyílását a külső és a belső szeméremajkak fedik.

szűzhártya

Végbél

Puha, hajlékony bőrredő természetes nyílással, amely a hüvely belsejét veszi körül. Sok lánynak már jóval a szüzesség elvesztése előtt megreped a szűzhártyája, például sportolás közben. De nem kell aggódni, a szűzhártya elég rugalmas, és nem szakadhat el tampon felhelyezésekor.

klitorisz

Húgyhólyag és húgycső

A csikló a húgycső előtt, a kisajkak között helyezkedik el. A sok idegvégződés miatt nagyon érzékeny, és a szexuális izgalom egyik legfontosabb pontja.

o.b.<sup>®</sup> termékkereső

Melyik o.b.® tampon illik hozzád? Válaszolj
négy rövid kérdésre.

Gyakran ismételt kérdések

Tudj meg többet a menstruációról, a
pubertáskorról és a tamponokról.