A menstruációs ciklus / női ciklus

Frau markiert mit Rotstift Tage im Kalender
Frau markiert mit Rotstift Tage im Kalender

Így működik a menstruáció

A menstruációs ciklus, más néven a női ciklus az első menstruációval kezdődik, majd körülbelül havonta egyszer ismétlődik. Ettől kezdve a peteérés és a menstruáció ciklusa havonta ismétlődik, amelyek mindegyike körülbelül 28 napig tart. De mi is történik pontosan? Olvass tovább és tudj meg mindent a női anatómiáról, a női ciklusról, az ovulációról és a menstruációról.

A havi ciklus

Egy ciklus körülbelül 28 napig tart, de nem ritka a rövid, mindössze 21 napos vagy a hosszú, 35 napos ciklus sem. A menstruációs ciklus a menstruáció első napján kezdődik, és egy nappal a következő vérzés előtt ér véget.

A tüszőfázis

"A tüszőfázis a menstruáció első napján kezdődik. Amikor a menstruáció véget ér, és a méh belső rétege levedlett, újra elkezd felkészülni a megtermékenyített petesejt befogadására. Az ösztrogén hormon hatására

  • a nyálkahártya megvastagodik.
  • tápanyagokkal gazdagodik
  • a "petesejtágy" kialakul (proliferációs fázis).

Ezzel egyidejűleg a petefészekben megérnek a tüszők, amelyek egy petesejtet tartalmaznak. Az FSH hormon (tüszőstimuláló hormon) felelős ezért az érésért.

A tüszőfázis hossza ciklustól függően változik: 28 napos ciklus esetén körülbelül 14 napig, 35 napos ciklus esetén körülbelül 21 napig tart. Mindig az ovuláció idején ér véget.

Ovuláció

Az ovuláció a ciklus második felében következik be - általában 11-16 nappal a következő menstruáció előtt, a ciklus hosszától függően. Amikor az ovuláció bekövetkezik, az egyik tüsző kipukkad és kibocsát egy petesejtet. Ez az érett petesejt ezután a két petefészek egyikéből a petevezetéken keresztül a méhbe vándorol. Általában a két petesejt közül csak az egyik szabadul ki - hogy melyik, az véletlenszerűen dől el. Ez az ovulációs fázis három-négy napig tart. Ha a spermiumok ez idő alatt elérik a petevezetéket, megtermékenyítésre kerülhet sor.

Ugyanakkor a méhben lévő tüszőből kialakul az úgynevezett sárgatest. Ezért ezt a fázist luteális fázisnak vagy luteumfázisnak is nevezik. Ebben keletkezik az ösztrogén, valamint nagy mennyiségben a progeszteron hormon. A progeszteron hatására a méh felkészül a megtermékenyített petesejt beágyazódására. Miután a petesejt megtermékenyült, beágyazódhat a méhbe.

Menstruáció

Ha a petesejt nem termékenyült meg, akkor egy napon belül még a petevezetőben feloldódik. A sárgatest a petefészekben a következő 14 napban visszafejlődik, a méhnyálkahártya felső rétegei (a petesejtágy) nem szükségesek és leválnak. Kis vérzéssel a hüvelyen keresztül kifelé jutnak, a következő menstruáció megkezdődött - a ciklus újra kezdődik.

A női anatómia

szűzhártya

A szűzhártya

A hüvely belsejét körülvevő puha, hajlékony bőrredő természetes nyílással. Sok lány szűzhártyája már jóval a szüzesség elvesztése előtt megreped.

hüvely

Hüvely

Egy táguló cső, amely a nyílásnál keskeny, de belül sokkal szélesebb.

méhnyak

Méhnyak

A méhet és a hüvelyt összekötő nyílás.

méh

Méh

Vastag izomfalakkal és kis belső térrel rendelkezik, amelynek falait nyálkahártya béleli.

petevezeték

Petevezeték

Apró rojtjaik segítségével szállítják az érett petesejteket a méhbe.

petefészek

Petefészek

A petesejtek a petefészkekben érnek.

petefészek

Petefészek

A petesejtek a petefészkekben érnek.

petevezeték

Petevezeték

Apró rojtjaik segítségével szállítják az érett petesejteket a méhbe.

méh

Méh

Vastag izomfalakkal és kis belső térrel rendelkezik, amelynek falait nyálkahártya béleli.

méhnyálkahártya

Méhnyálkahártya

Ebben fészkel be a megtermékenyített petesejt. Ha nem termékenyül meg petesejt, a nyálkahártya a menstruáció során kilökődik.

méhnyak

Méhnyak

Nyílás, amely a méhet a hüvelyhez köti.

hüvely

Hüvely

A hüvely a méh és a külvilág közötti kapcsolat. A hüvely külső nyílása a húgycső és a végbélnyílás között helyezkedik el.

medencefenék izmai

A medencefenék izmai

Segítenek mindent a helyén tartani.

Csikló (Klitorisz)

Ez az idegvégződések gyűjteménye a húgycső előtt, a belső szeméremajkak között fekszik, és fontos szerepet játszik a szexuális izgalomban.

Kisajkak

Kívülről a hüvelynyílást a külső és a belső szeméremajkak fedik.

Végbél

 

Húgyhólyag és húgycső

 

o.b.<sup>®</sup> termékkereső

Melyik o.b.® tampon illik hozzád? Válaszolj
négy rövid kérdésre.

Gyakran ismételt kérdések

Tudj meg többet a menstruációról, a
pubertáskorról és a tamponokról.