Szülés után
Gratulálunk - épp most adott életet egy gyönyörű kisbabának! Ez azt is jelenti, hogy meg kell ismernie megújult és változásban lévő testét. Hormonjai még épphogycsak kezdenek a normális működésre visszaállni, így várható, hogy a menstruációja szokatlan lesz egy pár hónapig.
 
Észrevett néhány változást a testén! Itt az idő, hogy teste regenerálódjon, a hormonok újra egyensúlyba kerüljenek és végül a menstruáció visszaálljon néhány hét vagy hónap után. A főbb változások szülés után az első hat hétben zajlanak. A többi fizikai változás még eltart néhány hónapig, amíg a szervezet visszatér a normális kerékvágásba.

A nemi szervek különösen érzékenyek lehetnek közvetlenül a szülés után. Szülés után minden nő vérzik. A szülés utáni gyermekágyi folyást (lochia) az okozza, hogy a méhlepény leválásával a méh megsérül, a seb pedig folyamatosan heged be. A szülést követő első napokban egészségügyi betét használata javasolt. Ahogy a folyadék mennyisége csökken, a tisztasági betét is elegendő védelmet nyújt. Tapasztalhat folyást a ciklus időtartama alatt, ami erősebb lehet például a peteéréskor. Ez teljesen normális! A Carefree® betétek segítenek, hogy tisztának, száraznak és frissnek érezze magát. Azonban ha erősebb, kellemetlen szagú vagy megváltozott színű folyást vagy viszketést és égő érzést tapasztal, keresse fel nőgyógyászát.

Amikor a menstruációs vérzés újraindul, tampon is újra nyugodtan használható. A menstruáció visszatérésének ideje nagyban függ attól, hogy szoptatott-e egyáltalán és ha igen, milyen intenzíven. Néhány nem szoptató anyukának hamar visszatér a menstruációja, másoknak pedig egészen a szoptatási időszak végéig nem indul újra. Nem szoptató nőknél a szülést követő 6-8 héten belül várható a szülés utáni első menstruáció. 

Előfordulhat, hogy a vérzés erősebb és a menstruáció hossza megnő, több ideig tart. Az is megfigyelhető, hogy a hüvely formája megváltozik kissé. A tampon felhelyezéséhez lehet, hogy újra meg kell találni az optimális utat. Talán a szokásos tampon méretet nem érzi megfelelőnek. Ekkor kipróbálhatja az o.b.® ProComfort™ Night tampont, amely megfelelő védelmet nyújt változó menstruációs igényeihez. A puha, rugalmas SilkTouch™ védőszárnyak alkalmazkodnak a hüvely egyedi alakjához. Ezek segítenek felfogni azt a folyadékot is, amit más tamponok már nem tudnak.