Hogyan változik a teste
A kislánya felnő! Anyukaként izgalmas időszak önnek is, ahogy lánya teste, érzései és életszemlélete is megváltozik. Amint belép a serdülőkorba, ön lesz a legfontosabb ember, akivel beszélni tud. Persze ön már átélte az egészet, de azért elkelhet egy kis ismétlés, hogy mi, mikor és miért történik, hogy a legjobban segíthessen neki.

Mikor fog megtörténni?

Mik az első menstruáció jelei? A pubertás egyéni folyamat. A lányok teste saját tempóban fejlődik. Néhány lány teste már majdnem teljesen kifejlett 12 - 13 éves korára, míg mások később élik meg a serdülőkort. Ha lánya később érő típus, mint a barátai, ne aggódjon! Fel fog zárkózni hamarosan, és talán le is hagyja őket.

Ne lepődjön meg az egyes fejlődési szakaszok mellett megjelölt évszámokon - ezek csak átlagos adatok, és csak tájékoztató jellegűek. Az ábra azt mutatja, mikor kerül sor a fizikai változásra. A több éves különbség teljesen normális.
Testi változások lépésről-lépésre

A pubertás időszakában lánya eléggé test-tudatossá válik és zavartnak is érezheti magát. Megnyugtathatja, hogy minden, ami vele történik, természetes, és nincsenek arra szabályok, hogy mikor és milyen gyorsan történik mindez. Az egyik mell gyorsabban fejlődik, mint a másik? Emiatt nem kell aggódni - a legtöbb lánynál ez idővel magától kiegyenlítődik. Ön is segíthet neki a nemi hormonok verejték-és faggyúmirigyekre gyakorolt hatásához alkalmazkodni: ösztönözze őt, hogy szappannal vagy tusfürdővel zuhanyozzon le minden nap, és használjon dezodort. Itt egy egyszerű útmutató, a különböző szakaszokhoz, amin keresztülmegy.
 


Sok serdülőkori változás belső, láthatatlan még a lánya számára is. Segíthet neki jobban megérteni, hogy mi és miért történik.
 

Szűzhártya, petefészek, peteérés stb. 

A női nemi szervek elsősorban a test belsejében, az alhas tájékán találhatók, ahol védve vannak a kismedencei csontok által. Láthatjuk ezt elölről és oldalról a diagramokon. Játsszon az animációval és kis szöveges ablakok jelennek meg, amik információt nyújtanak a nemi szervekről.  
 

 

Ha a lányával történő beszélgetéshez- emlékeztetőül -szeretne többet megtudni a menstruációról és a havi ciklus működéséről, kattintson ide