Hogyan beszéljen vele
Ön felkészültnek érezte magát, amikor megérkezett az első menstruációja? Volt elég információja? Változnak az idők! Amíg a korábbi generációk talán zavartan beszéltek a témáról, manapság sokkal nyitottabbak lehetünk és az információ átadásra rengeteg módot találhatunk..

Egy film vagy egy újságcikk alkalmat nyújthat a téma felvetésére. Kérdezze meg lányát, hogy mit tud már, és beszélt-e erről a barátaival. Sok rövid beszélgetés többet ér, mint egy komoly beszélgetés több év várakozást követően, megkésve! Hadd tudja, hogy ön rendelkezésre áll és kérdezhet öntől, amikor csak akar. Próbálja tudtára hozni, hogy a menstruációs ciklus nem egy bűnös titok, hanem egészséges folyamat, amire büszke lehet, és amiről nyugodtan lehet beszélni. Ezzel a fajta felkészüléssel, lánya pozitívan fog hozzáállni a menstruációs időszakhoz már a kezdetektől fogva!

Mi van, ha ő nem akar beszélni?

Amikor úgy érzi, hogy tanácsot kell adnia gyermekének, ő idegesen elkezdi hangoztatni, hogy „mindezt jól tudom”! Ismerősen hangzik? Ez teljesen normális és része ugyanannak az érési folyamatnak! Ne feledje, hogy lánya már nem gyerek, éppen fiatal nővé válik és felelősséget vállal magáért. A pubertás nem könnyű időszak, de azáltal, hogy ön nyitott és nyugodt, erősítheti a már meglévő kötődést.

Kutatások kimutatták, hogy serdülőkorban a növekedési hormonok okozta hangulatingadozásokhoz hasonlóan a fejlődő agy lassabban képes elfojtani a félelemérzetet, ezért tűnhetnek a tizenévesek úgy, mintha állandóan szoronganának. Ne vegye magára! Csak folytassa továbbra is a beszélgetést a szokásos módon, és a menstruációs időszakról szóló beszélgetések váljanak a mindennapi élet részévé. Ha nyugodt és magabiztos, hamarosan a lánya is hasonlóan fog érezni!

Beszéljünk a szexről

A lányok fejlődésének fontos szakasza az első menstruáció. Ekkor már egyre inkább tisztában vannak szexualitásukkal és az őket körülvevő emberekkel. Lehet már egy fiú is a képben... 

A beszélgetés a menstruációról természetesen kanyarodhat a szex témájához is. Már megtört a jég, így tovább! Ne felejtse el, lánya is teherbe eshet már a tüszőrepedést követő első alkalommal. Ezért fontos, hogy együtt vitassák meg a menstruáció és a termékenység közötti összefüggést. Ismertesse meg az elérhető fogamzásgátlás lehetőségeivel! Konzultálhat nőgyógyásszal vagy háziorvossal is, ha önnek vagy lányának bármilyen kérdése van, vagy szüksége van bármilyen tanácsra a testi fejlődéssel, a fogamzásgátlással és a nemi betegségek megelőzésével kapcsolatban. Ez egy tökéletes alkalom, hogy megtanítsa neki, mit tud tenni saját biztonsága és védelme érdekében.

Ha bármilyen további kérdése lenne, az o.b.® Tanácsadó Csapata kész segíteni.