A havi menstruációs ciklus
Az első menstruációt követően a női testben körülbelül 28 naponként megérik egy petesejt az egyik petefészekben (peteérés más néven ovuláció) és újra bekövetkezik a menstruáció. Ez természetes folyamat. Hogyan működik mindez?

A havi menstruáció a női test természetes folyamata. Hogy megértsük, hogyan működik, meg kell értenünk a női test anatómiáját.
 

 

 

 

 

A külső nemi szervek a külső és belső szeméremajkakból és a csiklóból állnak. A külső szeméremajkakat nagyajkaknak is nevezik. A kisajkak (belső szeméremajkak) takarják a hüvely bemenetet és a húgycsőnyílást és a csiklónál találkoznak. Belül a hüvely csatlakozik a méhnyakhoz, amely a méh alsó része. Ezután a méh szélesebb része következik, ahol a megtermékenyített petesejt beágyazódik, és itt fejlődik ki az embrió a terhesség alatt.

 

 

 

 

 

Ez a menstruációs ciklus körülbelül 28 napig tart, de nem szokatlan, ha csak 21 napig vagy akár 35 napig is eltart. A nemi hormonok összjátékának hatására megérik egy petesejt az egyik petefészekben (peteérés), ami aztán a petevezetéken keresztül a méhbe jut. Az ovuláció 3-4 napot vesz igénybe. A méh nyálkahártyája eközben felkészül a megtermékenyített petesejt fogadására. Megvastagodik és tápanyagokkal telik meg. Ha a petesejt nem termékenyül meg, a méhnyálkahártya felső rétege leválik. Ez okozza a menstruációs vérzést.A menstruációs vérzés erőssége nem mindig ugyanolyan. Életünkben előforduló események - várandósság, fogyókúra, stressz, különböző fogamzásgátló módszerek - mind hatással vannak a vérzés mennyiségére. Mindenkinél más a menstruációs vérzés erőssége, sőt hónapról hónapra az egyéneknél is változhat. Ezért fejlesztettünk ki különböző tampon méreteket és fajtákat különböző nedvszívó képességgel. A megfelelő tampon használatával biztonságban és kényelemben érezheti magát a hónap minden napján – így semmi sem akadályozhatja az élet legteljesebb élvezetében. Több információért nézze meg a termékválasztót 

Ha kérdése, vagy problémája van, konzultáljon orvosával vagy nőgyógyászával.