Felkészülés az első menstruációra
A menstruációról való beszélgetés azt is jelenti, hogy megmutatja neki a különböző, rendelkezésre álló menstruációs higiéniai termék kínálatot és segít a számára legmegfelelőbbet kiválasztani. Ha ismeri a lehetőségeket a tisztasági betétektől a megfelelő, könnyen felhelyezhető tamponokig, könnyebben éli majd meg ezt a különleges alkalmat.

A menstruációról való beszélgetés egy dolog. Másfelől megismertetni őt a különböző rendelkezésre álló menstruációs higiéniai termékekkel jóval a nagy nap előtt, segíthet eloszlatni minden szorongását.

A tisztasági betétek bemutatása a menstruációs időszak kezdete előtt

A legtöbb lány egy vagy két évvel az első menstruáció előtt megtapasztalja az átlátszó vagy fehér hüvelyi folyást, ami rászárad és megkeményedik a fehérneműn. Ez a természetes hüvelyi váladék csak azt mutatja, hogy a nemi szervek elkezdtek dolgozni.  

Épp ideje, hogy megismertesse lányát a menstruáció által megkövetelt személyes higiéniával. Amikor azon testi változásokról beszélnek, amelyeken keresztül megy, elmagyarázhatja neki, hogy a hüvelyi folyás teljesen normális jele a pubertásnak! Ez enyhíti az aggodalmait, és segít neki, hogy biztonságban érezze magát. Miért nem ismerteti meg a tisztasági betéttel? Ezek felszívják a folyadékot, és segítenek a lányának, hogy frissnek érezze magát. Megmutathatja neki, hogyan kell használni, egyszerűen távolítsa el a fedő papírt, és nyomja rá erősen a fehérneműre.

Serdülőkorban sok lány attól tart, hogy az első menstruáció váratlanul éri őket egy alkalmatlan pillanatban. A tisztasági betétek minden nap használhatóak, akár az első időszakot várva is, vagy amikor még birkózik a tampon használatával. Miért nem próbálja ki a Carefree tisztasági betéteket, melyek 5 frissességgel kapcsolatos előnyt nyújtanak - mindezt egy tisztasági betétben.

Készülődés a nagy napra

Ismertesse meg lányával az összes rendelkezésre álló menstruációs higiéniai eszközt - tampont és betétet - és hagyja, hogy eldöntse, melyiket érzi kényelmesebbnek. Ez segíteni fog neki, hogy pozitívan álljon hozzá teste változásaihoz és fejlessze természetes, női önbizalmát.

Sok lány inkább a tampont részesíti előnyben, mert diszkrét, higiénikus, nagyobb mozgásszabadságot biztosít és így tudja élvezni kedvenc sporttevékenységét a menstruáció időtartama alatt is. Emellett nem okoz szagokat, mert ellentétben a betétekkel, már a testben magába szívja a vért, és nem teszi lehetővé, hogy az kémiai reakcióba lépjen a levegővel. Megnyugtathatja, hogy a tampont már az első alkalommal is használhat! Az is érthető, ha netán aggódik, hiszen gyermeke még olyan fiatal, de ez nem jelent problémát. Különösen az o.b.® ProComfort™ Mini tampont tervezték úgy, hogy megfelelő legyen a fiatal lányok számára. Nagyon valószínűtlen, hogy a szűzhártya megsérül. A hormonális változásoknak köszönhetően, ami mindig megelőzi az első menstruációt, a szűzhártya, amely a hüvelybemenet elülső alján helyezkedik el, egy puha, rugalmas bőrredővé változik, így a kisebb méretű tampon, mint a Mini vagy a Ligh Days általában minden gond nélkül használható.

Kövesse nyomon havi ciklusát az o.b. menstruációs naptárral!

A menstruációs ciklus gyakran még rendszertelen az első néhány évben. Ez általában rendeződik idővel, és néhány év múlva a legtöbb lánynak rendszeres lesz a havi ciklusa. Lánya a kezdetektől fogva hasznosnak találhatja, hogy nyomon követheti ciklusait a menstruációs naptárral! Teljesen új, praktikus online menstruációs naptárunk elérhető a honlapon.

Forduljunk orvoshoz?

Mivel a menstruáció teljesen egészséges folyamat, nincs szükség arra, hogy orvoshoz menjenek lányával csak azért, mert már elkezdődött ez az időszak. Azonban itt az ideje, hogy odafigyeljenek lánya oltásaira. A HPV (humán papillomavírus) oltás a lányok 12 és 17 éves kora között javasolt. Védelmet nyújt a méhnyakrák ellen, és az első közösülés előtt ajánlott beadatni. Keresse fel orvosát további információkért ezen és más vakcinákkal kapcsolatban.